Kultura
Wizualizacja przebudowanego wejścia głównego do budynku Sceny Kameralnej w Sopocie

Trwa modernizacja budynku Sceny Kameralnej w Sopocie. Co się zmieni?

Wizualizacja przebudowanego wejścia głównego do budynku Sceny Kameralnej w Sopocie. Mat. prasowy Teatru Wybrzeże
15.09.2021
Marcin Szumny
Marcin
Szumny
AUTOR
Marcin Szumny
Marcin
Szumny
15.09.2021

Likwidacja barier architektonicznych, zmiany w holu wejściowym, foyer oraz szatni, a także modernizacja kieszeni scenicznej. To główne cele prowadzonych właśnie prac budowalnych w obiekcie, w którym mieści się Scena Kameralna w Sopocie. Inwestycja realizowana przez Teatr Wybrzeże ma się zakończyć w grudniu 2021 r.

Scena Kameralna im. Joanny Bogackiej usytuowana jest w pochodzącej z początku XX w. i gruntownie przebudowanej w latach 2009-2010 kamienicy przy ul. Bohaterów Monte Cassino 30 w Sopocie. Dysponuje ruchomą sceną o powierzchni 250 mkw. oraz widownią na 145 miejsc.

– Budynek jest w dobrym stanie technicznym, jednak po 10 latach intensywnej eksploatacji, niezbędne okazało się wykonanie prac poprawiających funkcjonalność obiektu i lepsze dostosowanie do potrzeb widzów, w tym osób z niepełnosprawnościami – informuje Grzegorz Kwiatkowski, rzecznik prasowy Teatru Wybrzeże.

Zakres robót został podzielony na etapy. Pierwszy etap przedsięwzięcia zrealizowano w 2020 r. zaczynając od prac rozbiórkowych. Następnie wykonano m.in. nowe schody oraz posadzki. Obecnie trwa realizacja drugiego etapu, obejmującego prace wykończeniowe, a także dostawy niezbędnego wyposażenia.

Jakie będą efekty inwestycji?

Zmianie ulegnie obszar wejścia głównego. Drzwi wejściowe zostaną wymienione na szersze, powiększone o boczne przeszklenia. Zlikwidowany zostanie przedsionek, co ułatwi dostęp do kasy i szatni. Natomiast usunięcie schodów pozwoli na eliminację bariery architektonicznej i stworzy więcej miejsca w holu dla widzów oczekujących na spektakl. Dodatkowo, z poziomu foyer dostępna będzie toaleta przystosowana do potrzeb osób z niepełnosprawnościami.

– Elementem dominującym w foyer będzie czerwona ściana, znajdująca się na wprost wejścia głównego oraz refleksyjny sufit z młotkowanej stali nierdzewnej. W części foyer zlokalizowanej na półpiętrze umieszczone zostaną siedziska dla oczekujących widzów. Posadzki wykończone będą w jasnym, jednolitym spieku kwarcowym. Zainstalowane zostaną zewnętrzne i wewnętrzne ekrany, na których wyświetlane będą aktualne informacje dla widzów. W ramach inwestycji zmodernizowana zostanie również kieszeń sceniczna – wylicza Grzegorz Kwiatkowski, rzecznik prasowy Teatru Wybrzeże.

 

Planowany termin zakończenia wszystkich prac to grudzień 2021 r. Inwestycja finansowana jest ze środków ministra kultury i dziedzictwa narodowego, miasta Sopotu oraz samorządu województwa pomorskiego. Łączny jej koszt wynosi 1,86 mln zł.

Sprawy urzędowe

Dodatkowych informacji może udzielić Ci Biuro Prasowe Urzędu pod adresem e-mail prasa@pomorskie.eu

Więcej o biznesie w regionie

Znajdziesz na stronach Departamentu Rozwoju Gospodarczego oraz Agencji Rozwoju Pomorza.