Komunikaty prasowe

FW: Nowoczesny Blok Operacyjny i Kaszubskie Centrum Chorób Serca i Naczyń zostaną otwarte w nowym obiekcie Szpitala Specjalistycznego w Wejherowie, 20 czerwca (poniedziałek), godz. 12.00, Wejherowo, ul. Jagalskiego 10

14.06.2022

Blisko 144 mln zł kosztowała największa dotychczas inwestycja „Szpitali Pomorskich”, dzięki której w Szpitalu Specjalistycznym w Wejherowie już za niecały tydzień otwarta zostanie nowa siedziba Kaszubskiego Centrum Chorób Serca i Naczyń, Blok Operacyjny z 7 salami operacyjnymi, a także Centralna Sterylizatornia i Zakład Patomorfologii. Trwają obecnie ostatnie prace przed jego otwarciem. Już dzisiaj zapraszamy na oficjalne otwarcie obiektu, które odbędzie się w poniedziałek, 20 czerwca, o godz. 12.00 (Wejherowo, ul. Jagalskiego 10).

– Tak dużej inwestycji w szpitalu w Wejherowie nie było od czasów otwarcia placówki w latach 80-tych XX wieku. W ciągu 26 miesięcy powstał obiekt na miarę XXI wieku o łącznej powierzchni blisko 9 tysięcy metrów kwadratowych – mówi Jolanta Sobierańska-Grenda, prezes Zarządu „Szpitali Pomorskich”. – Nowa infrastruktura to nowa jakość, wpłynie z pewnością na wzrost efektywności funkcjonowania szpitala, a nade wszystko skróci czas oczekiwania pacjenta na świadczenia specjalistyczne oraz pobyt chorego w szpitalu. Chcemy, by na terenie powiatów: wejherowskiego, lęborskiego i puckiego, którego mieszkańcy najczęściej korzystają z usług szpitala, obniżył się znacząco odsetek osób obciążonych chorobami cywilizacyjnymi. Ta inwestycja z pewnością ma szansę się do tego przyczynić.

W ramach inwestycji szpital w Wejherowie został rozbudowany o trzykondygnacyjny budynek, w którym znalazły m.in.: Blok Operacyjny z 7 salami operacyjnymi oraz z 2 salami wybudzeniowymi zawierającymi łącznie 17 stanowisk; a także Kaszubskie Centrum Chorób Serca czyli Oddział Kardiologii i Angiologii Interwencyjnej (40-łóżkowy, w tym sala Intensywnego Nadzoru Kardiologicznego, dwie Pracownie Angiograficzne i Gabinet Diagnostyki RTG) oraz Oddział Kardiochirurgii z 7 stanowiskami wzmożonego nadzoru. W nowym obiekcie swoje miejsce znalazła również Centralna Sterylizatornia, a także Zakład Patomorfologii i Zakład Serologii Transfuzjologicznej (Bank Krwi).

Projekt został zrealizowany w ramach projektu pn.”Poprawa jakości i dostępności w diagnostyce i terapii chorób cywilizacyjnych poprzez rozbudowę Szpitala Specjalistycznego im. F. Ceynowy w Wejherowie”. Jego wartość to blisko 144 mln zł, dofinansowanie unijne ze środków RPO WP 2014-2020:  71,9 mln zł, środki Samorządu Województwa Pomorskiego: ponad 60 mln zł, budżet państwa: 7,7 mln zł i wkład własny spółki: 4,1 mln zł.

W tym samym dniu – 20 czerwca – w godz. 16.00 – 18.00 specjalnie dla mieszkańców organizujemy Dzień Otwarty nowej części szpitala, a także z tej okazji Piknik Zdrowotny. Chcemy, by mieszkańcy mieli po raz pierwszy okazję do zobaczenia szpitala od środka, nie będąc jego pacjentem, tuż przed jego uruchomieniem. W czasie wydarzenia będzie także możliwość skorzystania z porad lekarza dermatologa, fizjoterapeuty, a także bezpłatnych badań: poziomu glukozy, EKG, cholesterolu i pomiaru ciśnienia.